Portugalski jastučići s bakalarom i Oblačići s parmezanom


Portugalski oblačići s parmezanom - predjelo

2 porcije
4 porcije
bjelanjak
od 2 jaja
od 4 jaja
kurkuma u prahu
2 mž
1vž
ribani parmezan
20g
40g
sol
na vrh noža
prstohvat

  1. upali pećnicu da se ugrije na 150 C
  2. uskuhaj vodu u loncu
  3. u vatrostalnu posudu staviti bjelanjke sa soli pa posudu staviti nad lonac s vodom koja kuha
  4. mikserom ili metlicom miješati bjelanjke dok se ne počne stvarati snijeg i tada dodati kurkumu
  5. nastaviti miješati dok se bjelanjci u potpunosti ne skuhaju na pari
  6. maknuti posudu s lonca i oblikovati "oblačiće" kao kuglice te ih uvaljati u ribani parmezan
  7. Oblačiće poredati u tepsiju oboloženu papirom za pečenje i peći u pećnici 30-45 minuta ili dok parmezan ne dobije zlatne smeđu boju.
NAPOMENA: Ako se sir prebrzo zapeče, onda prekriti tespiju folijom i vratiti u pećnicu da se do kraju ispeče.

Portugalski Jastučići s bakalarom - glavno jelo

2 porcije
4 porcije
lisnato tijesto
250 g
500 g
bešamel umak
250 ml
500 ml
file bakalara
1 vž
300g
glavica crvenog luka
(narezan na kockice)
manja
veća
češanj češnjaka
(sitnos jeckan)
1/2 kom
1 kom
žuta paprika

(narezana na konkice)
manja
veća
smrznuti kukuruz
1 vž
2 vž
špinat
100 g
 200g
žutanjak
1 kom
 1 kom
sol i papar
po ukusu


  1. file bakalara odmrzni i rastrgaj na komadiće
  2. na ulju pirjaj luk. kad je staklenast dodati češnjak i nakon 1-2 minute dodaj papriku
  3. kad je paprika omekšala dodati bakalar, začiniti s malo soli i paprom te kratko pirjati
  4. kad je riba pobijelila dodati kukuruz i špinat te nastaviti pirjati
  5. kada je špinat povenuo ulij bešamel umak i promiješaj
  6. po potrebi dodaj soli, promiješaj i makni s vatre.
  7. razvaljaj lisnato tijesto i izreži ga na kvadrate cca 15cm x 15cm.
  8. na sredinu kvadrata od lisnatoga tijesta stavi nadjev i oblikuj jastučiće: 
  9. presavini lijevi i desni rub za 0,5-1cm. 
  10. bliži rub prebaci do maksimalno polovice nadjeva. 
  11. daljnji rub pomoči s malo vode, prebaci preko nadjeva i zalijepi na tijesto prednjeg ruba
  12. poredaj jastučiće u tepsiju obloženu papirom za pečenje i premaži ih istučenim žumanjkom.
  13. peci u pećnici dok jastučići ne narastu i dobiju zlatno-žutu boju! 

    Nema komentara:

    Objavi komentar