Portugalski oblačići s parmezanom - predjelo
2 porcije
|
4 porcije
| |
| bjelanjak |
od 2 jaja
|
od 4 jaja
|
| kurkuma u prahu |
2 mž
|
1vž
|
| ribani parmezan |
20g
|
40g
|
| sol |
na vrh noža
|
prstohvat
|
- upali pećnicu da se ugrije na 150 C
- uskuhaj vodu u loncu
- u vatrostalnu posudu staviti bjelanjke sa soli pa posudu staviti nad lonac s vodom koja kuha
- mikserom ili metlicom miješati bjelanjke dok se ne počne stvarati snijeg i tada dodati kurkumu
- nastaviti miješati dok se bjelanjci u potpunosti ne skuhaju na pari
- maknuti posudu s lonca i oblikovati "oblačiće" kao kuglice te ih uvaljati u ribani parmezan
- Oblačiće poredati u tepsiju oboloženu papirom za pečenje i peći u pećnici 30-45 minuta ili dok parmezan ne dobije zlatne smeđu boju.
NAPOMENA: Ako se sir prebrzo zapeče, onda prekriti tespiju folijom i vratiti u pećnicu da se do kraju ispeče.
Portugalski Jastučići s bakalarom - glavno jelo
2 porcije
|
4 porcije
| |
| lisnato tijesto |
250 g
|
500 g
|
| bešamel umak |
250 ml
|
500 ml
|
| file bakalara |
1 vž
|
300g
|
| glavica crvenog luka (narezan na kockice) |
manja
|
veća
|
| češanj češnjaka (sitnos jeckan) |
1/2 kom
|
1 kom
|
| žuta paprika (narezana na konkice) |
manja
|
veća
|
| smrznuti kukuruz |
1 vž
|
2 vž
|
| špinat |
100 g
|
200g
|
| žutanjak |
1 kom
|
1 kom
|
| sol i papar |
po ukusu
|
- file bakalara odmrzni i rastrgaj na komadiće
- na ulju pirjaj luk. kad je staklenast dodati češnjak i nakon 1-2 minute dodaj papriku
- kad je paprika omekšala dodati bakalar, začiniti s malo soli i paprom te kratko pirjati
- kad je riba pobijelila dodati kukuruz i špinat te nastaviti pirjati
- kada je špinat povenuo ulij bešamel umak i promiješaj
- po potrebi dodaj soli, promiješaj i makni s vatre.
- razvaljaj lisnato tijesto i izreži ga na kvadrate cca 15cm x 15cm.
- na sredinu kvadrata od lisnatoga tijesta stavi nadjev i oblikuj jastučiće:
- presavini lijevi i desni rub za 0,5-1cm.
- bliži rub prebaci do maksimalno polovice nadjeva.
- daljnji rub pomoči s malo vode, prebaci preko nadjeva i zalijepi na tijesto prednjeg ruba
- poredaj jastučiće u tepsiju obloženu papirom za pečenje i premaži ih istučenim žumanjkom.
- peci u pećnici dok jastučići ne narastu i dobiju zlatno-žutu boju!
Nema komentara:
Objavi komentar