Jelenji gulaš s brusnicama

1-2porc. 3-4porc. 5-7porc.
ulje    1vž  1 vž   2 vž
slanina (ili panceta) sitno sjeckana     30g   50g  100g
crveni luk (sitno kosan)  >60g >120g 250g
češanj češnjaka 1 kom  1 kom  2 kom
mrkva (sitno ribana i kosana)   >30g   >60g 100g
meso jelena (kocke 2-3cm)>300g >600g1 kg
lovorov list    1/2kom 1/2kom1 kom
majčina dušica    
ljuti feferon  1/4kom 1/4kom 1/2kom
mljevena crvena paprika   1/2 mž     1 mž 1,5 mž
goveđi temeljac + voda po potrebi   250ml  1/2 lit    1 lit
krumpir (veći)   1kom  2kom   3kom
senf   1/2mž 1 mž 1/2 vž
crnog vina (slatko)   >20ml>50ml 100ml
sušene brusnice    15g 25g    40g
peršunov list (sjeckan)    
sol, papar, malo mineralne vode    

  1. Na ulju popržiti slaninu, crveni luk, češnjak i mrkvu. Dodati malo mineralne vode. Pirjati i pržiti dok luk ne poprimi zlatno žutu boju.
  2. Dodati kockice od mesa jelena, posoliti i popapriti. Dodati lovorov list, majčinu dušicu te feferon u jednom komadu.
  3. Dinstati dok meso ne ispusti svu tekućinu
  4. Dodati crvenu mljevenu papriku, promješati. Odmah doliti dio goveđeg temeljca da prekrije meso. Kuhati u poklopoljenom loncu na laganoj vatri dok meso ne omekša.
  5. U međuvremenu krumpir oguliti i narezati na sitnije kockice. Dodati ga mesu i prema potrebi ostatak temeljca ili vode. Kuhati dok krumpir ne omekša (20ak min).
  6. Dodati senf, crno vino i brusnice. Dodati sjeckani peršun i dosoliti prema potrebi. Prokuhati kako bi vino isparilo i peršun povenuo.
  7. Poslužiti uz okruglice od kruha, njoke od krumpira ili tamni kruh s dodatkom sušenog voća.

Nema komentara:

Objavi komentar