2 porcije | 4 porcije | |
mljevena govedina (ili junetina) | 250 g | 500g |
glavica luka sitno nasjeckana | 1 srednja | 2 manje (ili 1 veća) |
biljno ulje | 1 dcl | 2 dcl |
pire od rajčica | 250 ml | 500 ml |
češnjak (sitno nasjeckan) | 1 češanj | 2 češnja |
peršunov list (sitno kosan) | 1 vž | 2 vž |
parmezan | 40 g | 80 g |
voda | 200 ml | 400 ml |
- na 2 (4) žlice ulja popržiti luk dok ne bude svjetlo-smeđe boje
- u većoj posudi zajedno izmješajte ostatak ulja, pire od rajčica, češnjak, pola peršuna i pola parmezana
- kad se mješavina zagrijala dodati u posudu isprženi luk i dio vode
- kad umak uskuha dodavati žlicu po žlicu mljevenog mesa uz miješanje
- dodati prema potrebi vode kako bi umak bio dovoljno rijedak da ne pršće pri kuhanju
- kuhati na laganoj vatri cca 40 min (2 porcije) tj. cca 60 min (4 porcije)
- ugasiti vatru, dodati ostatak peršuna i parmezana te promiješati.
- prije serviranja umak treba odstajati 2 minute.
- služiti uz dugačku širu tjesteninu (all'uovo)...
(tagliatelle, fettuccine, pappardelle ili čak krupnije spaghette ili lasagnette)
ili aromatizirane varijante (verdi, tricolori, all nero, itd) odnosno srednje krupnu aromatiziranu tjesteninu
(penne, rotelle, farfalle, eliche, chioccioloni, itd...)
Nema komentara:
Objavi komentar