Umak bolonjez alla spoglio

2 porcije
4 porcije
mljevena govedina
(ili junetina)
250 g
500g
glavica luka
sitno nasjeckana
1  srednja
2 manje
(ili 1 veća)
biljno ulje
1 dcl
2 dcl
pire od rajčica
250 ml
500 ml
češnjak
(sitno nasjeckan)
1 češanj
2 češnja
peršunov list
(sitno kosan)
1 vž
 2 vž
parmezan
40 g
80 g
voda
200 ml
400 ml

  1. na 2 (4) žlice ulja popržiti luk dok ne bude svjetlo-smeđe boje
  2. u većoj posudi zajedno izmješajte ostatak ulja, pire od rajčica, češnjak, pola peršuna i pola parmezana
  3. kad se mješavina zagrijala dodati u posudu isprženi luk i dio vode
  4. kad umak uskuha dodavati žlicu po žlicu mljevenog mesa uz miješanje
  5. dodati prema potrebi vode kako bi umak bio dovoljno rijedak da ne pršće pri kuhanju
  6. kuhati na laganoj vatri cca 40 min (2 porcije) tj. cca 60 min (4 porcije)
  7. ugasiti vatru, dodati ostatak peršuna i parmezana te promiješati.
  8. prije serviranja umak treba odstajati 2 minute.
  9. služiti uz dugačku širu tjesteninu (all'uovo)...
    (tagliatelle, fettuccine, pappardelle ili čak krupnije spaghette ili lasagnette)
     ili aromatizirane varijante (verdi, tricolori, all nero, itd) odnosno srednje krupnu aromatiziranu tjesteninu
    (penne, rotelle, farfalle, eliche, chioccioloni, itd...)

    Nema komentara:

    Objavi komentar