Turske lepinje

4 lepinje 1 kg tijesta
voda 90ml 200ml l
mlijeko 90ml 200ml
ulje 1vž+1mž3vž
jaje 1 manje 1kom
sol 1mž 2mž
bijelo brašno 290g 640g
suhi kvasac 1mž 2mž
(ili svježi kvasac) (13g) (25g)
žumanjak
za premazivanje


sezam i crni kim
(u omjeru 8:1)
15g 20g


  1. recept je prilagođen za pekače kruha Moulinex
  2. staviti sastojke u posudu sljedećim redoslijedom: voda, mlijeko, ulje, razmućeno jaje, sol, brašno i kvasac
  3. suhi kvasac mjeriti sa žličicom uz pekač. može se koristiti i svježi kvasac koji treba razmrviti u prstima i dodati
  4. za tijesto: odabrati program 16 i pokrenuti program
    za  lepinje: odabrati program 4, željenu koricu i pokrenuti program
  5.  nakon zvučnog signala izvaditi posudu iz aparata te izvaditi tijesto na radnu površnu.
  6. za tijesto: u nauljenu tepsiju stanjiti tijesto preko cijele površine te ostaviti 15ak minuta da se diže.
    za lepinje: poloviti tijesto dok ne dobijete 4 kuglice tijesta. Dvije staviti sa strane a preostale dvije  spljoštiti i urezati mrežu na gornjoj površni
  7. razmutiti žumanjak u zasebnoj posudici
  8. premazati pripremljene lepinje žumanjkom i posuti mješavinom sezama i crnog kima
  9. za tijesto: peći u pećnici na 200 stupnjeva (180 stupnjeva u ventiliranoj pećnici) s posudom vode dok lepinja ne dobije zlatno žutu koricu
    za lepinje: staviti lepinje na ravne podloge za pečenje i staviti u aparat te pritisnuti tipku za uključivanje.
  10. za lepinje: nakon idućeg zvučnog signala izvaditi pečene lepinje te ohladiti kalupe i pripremiti sljedeće dvije lepinje za pečenje.
  11. po završetku pečenja izvaditi lepinje na rešetku. omotati vlažnom krpom ili aluminijskom folijom i ostaviti da stoji barem 20ak minuta da opuste.

Nema komentara:

Objavi komentar