Tawny Bakalar

2 porcije
4 porcije
file bakalara
(bez kože, deblji, smrznuti)
240 g
480 g
voda
 2 dcl
3 dcl
tawny porto
1 dcl
1,5 dcl
sol

češnjak
1 češanj
2 češnja
limun
2 tanja koluta
1/2 manjeg
svježi ružmarin
maslinovo ulje
2 vž
4 vž


  1. u posudu uliti vodu i porto. dodati na listiće narezan češnjak. limun iscijediti i ubaciti u posudu. marinadu uskuhati.
  2. lagano posoliti i promiješati. dodati file bakalara. poklopljeno kuhati na laganoj vatri 2-3 minute (dok marinada ne izgubi crvenu boju -- ako koristiš kvalitetan tawny porto).
  3. ugasiti vatru i držati poklopljeno do serviranja (ne duže od 30 minuta!).
  4. servirati na tanjuru. posipati svježe nasjeckanim ružmarinom. svaki file preliti žlicom kvalitetnog aromatičnoga maslinovog ulja. Služiti uz lagano kuhano neutralno miješano povrće (npr. carska mješavina).
NAPOMENA:
  1. Umjesto tawny porta može se koristiti ista količina prošeka (iako je okus drugačiji).
  2. Umjesto tawny porta može se koristiti kvalitetno puno crveno vino voćne note, orašasto-bademastog okusa sa žličicom bagremovog meda.

Nema komentara:

Objavi komentar