Japanska juha od lososove glave

1-2 porcije
3-4 porcije
glava lososa
(bez škrga i krvi)
1 kom
2 kom
kombu alga
 1,2 cm
2,5 cm
korijen đumbira
(oguljen i prorezan)
2 cm
3,5 cm
sol >1/4 mž
>1/2 mž
mirin
15 ml
30 ml
suhi rezanci somen
cca.  >60 g
cca. >120 g.
miso pasta (bijela)
>2 mž
>4 mž


  1. oprati glave i očistiti ostatke škrga i krvi. u većoj posudi prekriti vodom te dodati kombu algu i đumbir.
  2. zagijati na laganoj vatri, ali ne smije prokuhati! Na lagano grijati 20-30 minuta.
  3. dodati sol po ukusu.
  4. izvaditi glave i skinuti s njih meso u posudu. posebno sačuvati meso s obraza!
  5. procijediti bujon i staviti u čistu posudu. dodati mirin i zagrijavati (ne kuhati!). 
  6. u međuvremenu uskuhati posoljenu vodu te skuhati rezance.
  7. juha se servira neposredno prije posluživanja:
    1. u svaki tanjur staviti malo bujona.
    2. u svaki tanjur staviti jednu žličicu miso paste i miješajući je rastopiti.
    3. u svaki tanjur staviti jednaku količinu rezanaca
    4. u svaki tanjur na rezance dodati jednaku količinu mesa i obavezno barem jedan obraz lososa
    5. svaki tanjur preliti jednom kutlačom bujona i odmah poslužiti!

Nema komentara:

Objavi komentar